100 jaar De Stijl in Noordoostpolder

In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstenaarsbeweging De Stijl is opgericht. Ook Noordoostpolder viert dit mee! Door verschillende activiteiten laat Noordoostpolder zien waar de invloeden van De Stijl te vinden zijn. 

Noordoostpolder, een geografische Mondriaan.
Van bovenaf lijkt Noordoostpolder veel op een schilderij van Piet Mondriaan, wiens werk zich typeerde door het gebruik van primaire kleuren en geometrische vormen. De selectieprocedure van de eerste inwoners van Noordoostpolder heeft veel weg van de zoektocht naar een ideale samenleving. Dit gedachtengoed is ook terug te vinden in het gedachtengoed van De Stijl. Ook zij waren hiernaar op zoek.

Nagele
Het dorp Nagele is in de jaren vijftig ontworpen door architecten van De 8 en Opbouw. Zij werden gestimuleerd door de denkbeelden van De Stijl. Nagele is een van de weinige plekken waar de anno 1950 moderne architecten op grotere schaal hun ideeën konden verwezenlijken. In het Museum Nagele treft u de geschiedenis hiervan aan.

Landschapskunstwerk Pier + Horizon
Bij het ontwerp van het in Kraggenburg liggende landschapskunstwerk Pier + Horizon werd kunstenaar Paul de Kort geïnspireerd door het werk van Mondriaan; de serie studies en schilderijen met de titel Pier and Ocean. Vanaf de dijk heeft u een mooi uitzicht over het kunstwerk.     

Tulpen Mondriaan schilderij
Tijdens het tulpenfestival (half april-begin mei) is het grootste tulpen Mondriaan schilderij te bewonderen in Noordoostpolder wil. Het  tulpen Mondriaan schilderij ligt langs de langste tulpenroute van Nederland.