Galerie(tuin) De Witte Boerderij

In de diverse tuinkamers van de 7000 m2 grote en prachtige galerie-tuin (naast Intratuin) vindt u schilderijen in diverse technieken o.a. Acryl-aquarel en glasschilderijen, evenals glassculpturen.

Werk van Joop Masséus (schilder-dichter) is aangekocht door Provincie, Gemeente, Banken, bedrijven en particulieren in binnen en buitenland.

Joop Masséus, geboren in Zwolle 1935. Dus 'n tik meegehad van de oorlog '40-'45. Naast mijn latere werk als ondernemer (mode) heb ik me levenslang beziggehouden met een of andere kunstvorm. Daar heb ik het leven geleerd. Het meest ben ik bednvloed door 25 jaar intensief bezig te zijn met theater. in de 60- en 70-er jaren als freelance docent, regisseur en acteur in samenwerking met amateurspelers. Met altijd als ondertoon: bewustwording. Vla geëngageerd politiek documentair theater bezig zijn met 't ontwikkelen van 'n bewuste mens, 't aanscherpen van eigen kritisch vermogen om aldus minder gemakkelijk manipuleerbaar te zijn. Altijd op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, experimenteren met beweging, klank en kleur en 't samenvoegen van verschillende disciplines. Afzetten tegen gevestigde orde en dogmatisch denken. Het ontwikkelen van 'n andere maatschappij, niet alleen geleid door de macht van de sterkste. Daaruit voortvloeiend: democratisering, vrouwenemancipatie en zoveel meer. En dan na 25 'tropenjaren' 'n beetje moe geworden, vooral door bestuurlijke teleurstellingen (want daar zit de macht voor verandering) trok ik mij terug achter 't slootje van m'n boerderij. Niet meer spelen, niet meer werken met jonge groepen in kerk en theater. En na 'n diepe leegte kwamen woorden van gedichten en kleuren van verf weer terug.

Ik heb nou eenmaal de onbedwingbare behoefte om na een creatief proces, in een of andere kunstvorm le communiceren. Het schilderen is voor mij nooit'n hobby geweest. Het heeft meer te maken met m'n ziel, mijn zijn, het is 'n noodzaak. Onderzoeken, vormgeven, twijfelen en het communiceren met anderen hierover is altijd de kern geweest. Kunst is voor mij het geheim ontdekken, zonder het zelf te kennen. Ik kan niet gemakkelijk zomaar wat schilderen. Ik moet ergens. door geraakt worden, daar zoek ik dan de essentie van, de kern, immers het zichtbare is slechts'n sluier. 

Ik ben 'n gelukkig mens, wanneer ik in de vroege ochtend m'n werk in de tuin heb verdeeld. De zon, de als flinterdunne, crepepapieren, roodoranje bloembladen van de enorme papavers openvouwt. Onder zachte viool- en harpklanken de eerste bezoekers aarzelend de harmonisch natuurlijke omgeving verkennen en de expositie ondergaan.

Praktische informatie

Espelerweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
8303 HW, Emmeloord