Moestuinieren met 100pk

Varia
Ook zo benieuwd waarom een wortel uit je eigen tuin lekkerder smaakt dan die uit de winkel? In Kraggenburg (Noordoostpolder) gaat kunstenaar Alexander Geijzendorffer een bijzonder experiment uitvoeren. Op een strook land aan de rand van de Herteweg gaat hij wortels en bietjes verbouwen zoals in uw eigen moestuin, maar dan 100 keer zo groot.

Het perceel zit met 600 vierkant meter tussen boerenbedrijf en balkontuin in. De mogelijkheden wijken daarmee af van zowel tuin als akker en dat vraagt om aangepaste technieken. Hetzelfde geldt voor de manier van kweken. In de stad doen veel tuinders het “zoveel mogelijk”biologisch, terwijl bij de boeren een strikte scheiding is van biologisch en regulier. Daarnaast vormen veel agrarische apparaten een raadsel voor stads- en dorpsbewoners.
Voor dit project werkt Geijzendorffer daarom nauw samen met verschillende soorten boeren en volkstuinders en schakelt hij oude, nieuwe en speciaal gemaakte landbouwwerktuigen in. Tegelijkertijd krijgen de planten persoonlijke aandacht die ze op het land normaal gesproken niet krijgen, zoals een vrolijk stukje klassieke muziek op de zondagochtend.

Deze maand wordt het perceel voorbereid door er ruggen in te frezen met een agrarische frees, maar ook gaat er 200kg koffiedik op uit zijn woonplaats Rotterdam. Geijzendorffer hoopt in april en mei 150 leden te werven voor de Agrarische Balkontuin Coöperatie, die hem moeten vertellen hoe zij hun planten persoonlijke aandacht geven. "Ik denk dat planten in een moestuin lekker worden door de persoonlijke betrokkenheid van de eigenaar. Dat werkt twee kanten op. Misschien zijn ze echt lekkerder, maar in ieder geval smáken ze dat ook." U kunt zich tot 20 mei aanmelden in ruil voor de opbrengst van één meter land op www.cateringa.nl/abc. Op 27 mei vindt het zaaien plaats tijdens een publiek kunstevenement van stichting Herbergen, waar zowel leden als niet-leden van harte welkom zijn.

details:
deelname €20 pp voor de opbrengst van één meter grond
aanmelden tot 27 mei
zaaidag 27 mei op Herteweg 22
oogsten in oktober

voor het evenement op 27 & 28 mei:
bezoek is gratis
www.stichtingherbergen.nl of