Moestuinieren met 100pk

Varia
In de afgelopen 6 maanden hebben we contact gehad over de Agrarische Balkontuin Coöperatie (ABC). Nu is het bijna oogststijd voor onze wortels, bieten en spitskool. U bent van harte uitgenodigd op 21 oktober voor een dagje oogsten, eten, workshops en gesprekken! Verwachting is van 12u00 tot 20u30. Komt u ook? Stuur een antwoord naar abc@cateringa.nl of sms Alexander op 0611143501.

Wacht. Wat is het ABC ook alweer?

De Agrarische Balkontuin Coöperatie (ABC) is een coöperatie onder leiding van kunstenaar Alexander Geijzendorffer die groente teelt op de volle akker zoals kleine kwekers het in de stad of op hun balkon zouden doen. 21 Oktober gaan we oogsten wat gezaaid is. Er wordt gewerkt tijdens de workshops, er komen korte discussies en er is natuurlijk lekker eten: een lunch en een diner met de groentes van het land. Op deze dag is iedereen welkom.

Geijzendorffer heeft het ABC opgericht omdat hij verbaast is over hoe we omgaan met ons eten: "Akkerbouwers stoppen veel energie en geld in het kweken van groente, en dan brengt het soms nauwelijks wat op. In de supermarkt kost het niet veel en bij de mensen thuis wordt er nog veel weggegooid ook. Het lijkt alsof groente niets waard zijn". In het ABC zijn deelnemers het hele jaar dicht betrokken geweest bij de teelt. Ze konden meebeslissen over wat er op het land moest gebeuren, bijvoorbeeld toen in juli de meeste bietenplanten last kregen van de cercospora-schimmel.

Geijzendorffer legt uit dat hij op het idee komt, omdat hij merkte dat mensen zich wél betrokken voelen bij een tomaat die op hun vensterbank groeide. Maar dan tegelijkertijd konden ze ook een gekochte tomaat makkelijk weggooien. In het ABC worden de gewassen behandeld zoals ze bij de mensen thuis en kunnen de deelnemers op afstand toch betrokken zijn bij het proces. Zijn de gewassen hiermee meer waard geworden? "Misschien kunnen we daar nu wat van zien", aldus de kunstenaar. "De deelnemers mogen hun eigen deel van de oogst direct meenemen, en ik ben benieuwd hoe ze ermee om zullen gaan!"

Op de dag zelf kan de verse oogst meteen verwerkt worden, bijvoorbeeld als bietenbier en ingemaakte wortelpickles. Ervaren koks leren iedereen die dat wil weten hoe men dat doet. Ook kan bij het diner meteen geproefd worden of deze groenten met een bijzondere aanpak en persoonlijke betrokkenheid nou anders smaken dan meer anonieme groenten.

Achter het project met een luchtige insteek, liggen diepere vragen. Over landbouw, de waarde van groente en fruit en de toekomst van ons eten worden op de oogstdag ook discussies geörganiseerd. Akkerbouwers, moestuiniers en leden gaan in kleine groepen in gesprek om te zien of soortgelijke projecten ons kunnen helpen in de zoektocht naar eten met waarde voor iedereen. U bent van harte uitgenodigd om mee te doen en uw eigen inbreng te laten horen.


De dag is vrij toegankelijk voor iedereen die meer wil weten.
Hertenweg 22, Kraggenburg
21 oktober +/- 11.00-20.30
Lunch en diner worden verzorgd tegen een kleine bijdrage
meer informatie op www.cateringa.nl/abc
zie tzt facebook evenement voor het programma: https://www.facebook.com/events/337069253387025
voor vragen, interviews of hoge resolutie fotomateriaal mail naar abc@cateringa.nl of bel Alexander Geijzendorffer op 0611143501

Wanneer?

Zaterdag 21 oktober 2017
Vanaf 12:00 tot en met 20:30

Contactgegevens

Hertenweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
8317 PN, Kraggenburg