Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog 

 2017 is een feestelijk jaar voor Noordoostpolder!

Het is 9 september 1942, midden in de oorlog, als Noordoostpolder droog valt. Maar liefst 48.000 ha aan vruchtbare grond komt beschikbaar. Belangrijke grond, want de Nederlandse bevolking heeft behoefte aan voedsel. 75 jaar later bruist Noordoostpolder in alle opzichten. Het gebied is ingericht, bebouwd, bewoond en beleefbaar gemaakt. 2017 wordt het jaar van terugblikken, vooruitkijken en vooral vieren.  Meer informatie over de historie van Noordoostpolder vindt u hier

In 2017 viert ook kunstenaarsbeweging De Stijl haar 100ste verjaardag. In heel Nederland worden er diverse activiteiten georganiseerd. Noordoostpolder is onlosmakelijk verbonden met De Stijl. Het polderlandschap ziet er van bovenaf uit als een schilderij van Mondriaan, in de jaren vijftig is het nieuwe Nagele ontworpen door architecten van De Acht en Opbouw die aangesloten waren bij de kunstenaarsbeweging De Stijl en Paul de Korte werd bij het maken van het 7e landschapskunstwerk Pier + Horizon geïnspireerd door een van de kunstwerken van Piet Mondriaan. 

Voor een overzicht van activiteiten en festiviteiten, scroll dan naar beneden.

75 jaar Noordoostpolder in de Flevopost

 

De Noordoostpolder 'viel' officieel droog op 9 september 1942. De gemeente Noordoostpolder, Toerisme Flevoland en de Flevopost staan deze week stil bij 75 jaar drooglegging. 
Aan de hand van zes thema's - Mensen, Inrichting en Landschap, Natuur, Werken, Wonen en Recreatie, wordt teruggeblikt op de ontwikkeling van Noordoostpolder. Dit gebeurt in de vorm van interviews met telkens twee mensen over één van de thema's.

Hieronder treft u de interviews. Klik op de afbeelding voor het gehele interview.