Dagexcursie P. van der Lijn Reservaat


Midden in het Urkerbos ligt een uniek en voor mensen afgesloten gebied; het geologisch reservaat ‘P. van der Lijn’. In het reservaat bewaart het Flevo-landschap zeer oude zwerfstenen die na de laatste tijd zijn achtergebleven. Ook dit jaar opent Het Flevo-landschap de deuren van deze bijzondere plek voor slechts een klein aantal mensen.

Toen de Noordoostpolder droog viel, bleek er ten noorden van Urk een uniek morenelandschap te liggen met ontelbare grote en kleine zwerfstenen. Een stukje hiervan wordt door Het Flevo-landschap ‘bewaard’ in dit reservaat, genoemd naar de nestor van de amateurgeologie Pieter van der Lijn.

De dag begint met een inleiding in de Gesteentetuin op Schokland. Zwerfstenen uit het Urkerbos zijn hier naar toe gebracht en waar een ‘miniatuur’ Van der Lijn reservaat is ingericht. Na de lunch wordt er een bezoek gebracht aan het Van der Lijn reservaat. De afsluiting vindt plaats aan de zeedijk in Urk, bij het vissersmonument, waar zwerfstenen gebruikt zijn bij het aanleggen van de dijk.

Dagprogramma
11.00 uur: Ontvangst met koffie en appelgebak in bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Geologische inleiding, korte rondwandeling gesteentegroepen en “schaalmodel" Van der Lijn reservaat.

12.30 uur: lunch in Gesteentetuin (eigen boterhammen meenemen)

13.00 uur - Bezoek aan het Van der Lijn reservaat – uitleg over de geologische fenomenen, zoals de twee soorten keileem, bijzondere zwerfstenen en andere geologische hoogstandjes: keienvloertjes, Trollebrood, gletsjerkrassen en wat niet al meer. Ook de problemen rond het behoud van het reservaat komen aan de orde.

15.00 uur - Bezoek aan de zeedijk in Urk bij het vissersmonument - gebruikte zwerfstenen in de dijk en met wat geluk een blik op de Ommelebommele steen (waar de baby's vandaan komen) in de voormalige Zuiderzee.

15.30 uur - afsluiting met koffie of een andere verfrissing aan de haven (eigen kosten).

Handige informatie

Deze dagexcursie is op zaterdag 1 juni en duurt van 11.00 tot 16.30 uur.

De excursie start in het bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Kosten 17,50 euro p.p. voor niet begunstigers. Begunstigers van Het Flevo-landschap betalen 13,50 euro p.p. Vervoer en consumpties in het café in Urk zijn niet bij de prijs inbegrepen

Vanwege de verplaatsing van Schokland naar Urk is eigen vervoer handig. Carpoolen met andere deelnemers is wellicht mogelijk, maar wordt niet door de organisatie verzorgd.

Niet geschikt voor mindervaliden, kleine kinderen en kinderwagens. Honden niet toegestaan.

Reserveer hier voor de dagexcursie.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin
Het Flevo-landschap
Keileemweg 1
8319 AC Schokland
0527-652210 / 0320-286111
www.flevo-landschap.nl

Praktische informatie

Zaterdag 1 juni 2019 Vanaf 11:00 tot en met 16:30

Keileemweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
8319 AC, Schokland