Fietsroute Lichtbakenroute op fietsknooppunten 43 km

De Lichtbakenroute is een fietsroute welke het oude land (Overijssel) verbindt met het nieuwe land (Noordoostpolder). De haventjes, vuurtorens en lichtwachterswoningen waar u langs komt, markeren hoe belangrijk de visserij hier ooit was. Die sfeer proeft u nog in de oude havenstadjes.

De fietsroute start in het centrum van Marknesse en leidt u langs de haven van Kraggenburg met de vuurtoren. U fietst langs de lichtwachterswoning van Oud Kraggenburg waarbij u zich waant in lang vervlogen tijden. (Let op; niet altijd toegankelijk, kijk voor speciale openingstijden op www.debron.nu)

De natuur in het Voorsterbos en het Waterloopbos is zeer indrukwekkend. In het Waterloopbos treft u de grote stroomgoot van het voormalig waterloopkundig laboratorium. Hier werd getest hoe de bouwwerken in het water werkten en standhielden. De havens van Rotterdam en Bangkok maar ook de Deltawerken zijn hier ontworpen en getest.

Wanneer u verder fietst, komt u langs de havens van Vollenhove en Blokzijl. Tevens komt u langs de oude vuurtoren van Blokzijl welke een replica is van de gebouwde vuurtoren in 1907. Deze vuurtoren staat nu middenin het akkerland symbool voor de band met het oude land. De vuurtoren waakt nu over het nieuwe land.


Start: dorpsplein in het centrum van Marknesse

Knooppunten: 30 – 49 - 64 – 3 – 14 – 34 - 23 – 73 – 74 – 44 - 43 – 19 – 59 – 83 – 12 – 78 – 90 - 30

Bij de VVV informatie-punten is een gratis toeristische recreatiekaart te verkrijgen met daarop alle fietsknooppunten van Noordoostpolder en omstreken.

Praktische informatie

Tocht/Route
Afstand 43
Route kenmerken Fietsknooppuntenroute,Van A naar A
Regio
Flevoland Noordoostpolder

Sluis Model.NdtrcItem.HouseNumber
8316 AM, Marknesse