Luchtoorlogdag

Op zondag 2 juni 2019 vindt op het terrein van Museum Schokland de themadag ‘Luchtoorlog, Tweede Wereldoorlog boven het Zuiderzeegebied’ plaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden geallieerde vliegtuigen ingezet om Duitse industriesteden te bombarderen. Een belangrijke vliegroute liep over het Zuiderzeegebied. Veel vliegtuigen wisten de thuisbasis niet meer te bereiken. Tientallen toestellen zijn hier neergestort en deels met man en muis in de modder begraven. Polderwegen als Vliegtuigweg en Pilotenweg herinneren hier nog aan.
Museum Schokland organiseert samen met Stichting Ongeland op zondag 2 juni  een speciale themadag over deze turbulente periode in de Flevolandse historie.

Een niet te missen historisch evenement met:
• 25 informatie- en verkoopstands/militaria/boeken
• Lezingen (Luftwaffe vliegtuigsloperijen in Nederland en Polen tijdens de bevrijding van de Noordoostpolder)
• Historische militaire voertuigen
• The Grammophone Memorial Tour
• Living history. Leden van de re-enactment groep ‘Verband voor Militair-Historische Uitbeeldingen’ (VMHU) slaan hun bivak op en geven de hele dag demonstraties. Daarbij worden uiteenlopende activiteiten van het soldatenleven uitgebeeld.
• Kinderworkshops en een spannende speurtocht over de markt.
• Swing the Mood. De ‘Zingende Kapsters’ verzorgen swingende muziekoptredens in sfeer van de jaren 1940. De zangeressen zoeken daarbij nadrukkelijk interactie met het publiek.

Een hoogtepunt is een levensechte ‘Mock Battle’ (schijjngevecht) dat rond het middaguur zal worden uitgevoerd door re-enactors van de VMHU. Dit belooft een spektakel te worden. De acteurs vertegenwoordigen beide kampen uit de oorlogsjaren en gebruiken authentiek materiaal.

Zondag 2 juni 2019

Middelbuurt Model.NdtrcItem.HouseNumber