Markt in Emmeloord

Iedere donderdag is er een gezellige markt op het Kettingplein en het parkeerterrein tegenover de Jumbo in Emmeloord. De markt is er van 08.30 tot 14.30 uur op het Kettingplein en van 08.30 tot 12.30 uur op het parkeerterrein tegenover de Jumbo.

De markt is omgetoverd tot één groot ‘versplein’ afgewisseld met leuke non-food producten.
Er is een ruime keus in groente, fruit, verse vis, kaas, kip, vlees en allerlei artikelen die hiermee te maken hebben. Vanaf 08.30 uur kunt u zich vergapen aan de prachtige waren die door de kooplieden worden uitgestald. Groente, fruit en bloemen vers van de veiling en de vis vers van de visafslag. Geen voorverpakte waar, maar alles los en te krijgen in de hoeveelheid die ú wenst. Lekker proeven met een geintje in een goede sfeer!

Op het Kettingplein en het parkeerterrein tegenover de Jumbo staan ook kramen met non-food producten, zoals mode, beenmode, telefoon accessoires, fournituren en kleinvak, schoenen, enz.

Er staan nu ± 25 kramen op de Markt van Emmeloord.

De markt in Emmeloord heeft een magnetiserende aantrekkingskracht
Van de zeventig jaren die de markt in Emmeloord nu bestaat, heeft Jacob Hoogstede er de meeste meegemaakt. Sinds begin jaren vijftig present op de markt is de Kampenaar de marktkoopman met de langste geschiedenis hier. Hij kan er dus bij uitstek over vertellen. Zijn eerste herinnering aan Emmeloord dateert zelfs van voor de markt. “Ik weet nog dat ik met mijn vader meeging naar Emmeloord en de Ramspolbrug er niet was. We moesten over met de veerpont.”

Emmeloord lag met recht in het nieuwe land. De bewoners kwamen uit alle windstreken. Hoogstede kan zich niet anders herinneren dan dat het publiek divers was en prettig in de omgang. Bij zo’n gevarieerd publiek hoorde ook een goed aanbod. Hoogstede: “Ik herinner mij nog dat mensen uit Zeeland vaak kwamen voor smeltappels (moesappels, red) en Friezen voor stoofperen.”

Hoogstede ging als jochie al mee met vader Harm, marktkoopman van het eerste uur in Emmeloord. “Ik mocht als 12-jarige op donderdag later naar school om toch op de markt te kunnen staan.” Dat was voor Hoogstede bepaald geen straf. “Als ik tweehonderd jaar zou worden ga ik nog vijftig jaar door op de markt”, zegt hij wel eens gekscherend.

De markt van Emmeloord was en is een begrip. “De markt van Emmeloord is als eerste uitgeroepen tot de beste van markt van Nederland. In de hoogtijdagen waren er wel zo’n negentig kramen”, herinnert Hoogstede zich. Daarbij aangetekend dat de kramen en de auto’s waarin de spullen werden vervoerd vroeger wel kleiner waren. Toch is met de huidige 25 kramen de terugloop onmiskenbaar. Hoogstede: “Je moet je bedenken dat er vroeger nog bijna geen supermarkten waren. De gezinnen waren veel groter. We hebben hier als gezamenlijke marktmensen in de groenten en fruit wel eens met 37 mannen en vrouwen gestaan.”

Aanvankelijk bepaalden voornamelijk de vele fruitsoorten het aanbod. “Bijzonder aan Emmeloord en omgeving in die tijd was dat er vrijwel geen fruitbomen waren.” Het aanbod moest anders gezegd dus van buiten komen. Sprekend over de markt van Emmeloord denkt Hoogstede tevens aan de goede standwerkers die er hebben gestaan. “Voorheen was er zelfs elk jaar een standwerkersconcours.”

Gevarieerd, gezellig en met echte vaklieden mag Emmeloord trots zijn op de markt meent Hoogstede. Een woord van dank aan het adres van de gemeente is op zijn plaats. Hoogstede: “De gemeente Emmeloord is altijd markt-minded geweest. Bij het vaststellen van de marktgelden was steevast de gedachte dat de markt van waarde is en niet dat het per se kostendekkend moet zijn.” Dat is niet in elke plaats vanzelfsprekend weet Hoogstede.