Misthoornhuisje Noordpunt van Schokland

Eeuwenlang was Schokland een dichtbevolkt eiland in de Zuiderzee. Maar de zeespiegel steeg, Schokland werd kleiner en het leven voor de Schokkers werd zwaar. Na herhaalde stormrampen gaf Koning Willem III in 1859 het bevel tot ontruiming van de laatste dorpjes. Schokland raakte in de vergetelheid. Schokland was plotseling geen eiland meer.

Tegenwoordig wordt Schokland in binnen- en buitenland op waarde geschat. Het voormalig eiland is als eerste Nederlandse monument door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Op de Noordpunt van het eiland, bij de oude haven, staat het misthoornhuisje. Vroeger stond hier de installatie voor de misthoorn, nu dient het gebouwtje als schuil- en informatieruimte.

Op Schokland zijn bijzonder weinig gebouwen bewaard gebleven. Alleen de kerk van Middelbuurt, het lichtwachtershuisje en het misthoornhuisje mochten blijven staan na de ontruiming van Schokland in 1859. Vrijwel alle andere gebouwen werden afgebroken om te voorkomen dat de bewoners na de ontruiming gewoon weer zouden terugkeren. Sommige bewoners hebben hun huis meegenomen om het op hun nieuwe woonplaats weer op te bouwen.

Praktische informatie

Accommodatie
Soort gebouw Museum
Capaciteit
Aantal personen 20
Aantal zalen 1
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Doelgroep
kinderen Ja
Faciliteiten (Algemeen)
Restaurant (voor gasten) Ja