Pier+Horizon

Het zevende landschapskunstwerk is ontworpen voor het Zwarte Meer, precies tussen het nieuwe landschap van de Noordoostpolder en het oude landschap van Noordoost Overijssel.
Een belangrijk deel van het Zwarte Meer is beschermd natuurgebied. Het onbewoonde Vogeleiland, dat midden in het meer ligt, is bijvoorbeeld een oase voor zeldzame vogelsoorten. In het overjarige waterriet, dat op veel plaatsen langs de langs de oostelijke oevers groeit, broeden meerdere paartjes van de zeldzame grote karekiet.
Bij het ontwerpen van PIER+HORIZON is rekening gehouden met natuurbeleid, waterveiligheid, visserij en scheepvaart.
Het kunstwerk is geïnspireerd op de cultuurhistorie van de Zuiderzee en de Noordoostpolder en de verborgen verhalen in dit landschap. Daarnaast moet het zich kunnen meten met de traditie van de landschapskunst in Flevoland en van de Land Art in het algemeen.

Locatie:
De Zwartemeerdijk maakt deel uit van een uitgebreid fietsnetwerk, maar het kunstwerk is ook altijd wandelend
bereikbaar. Vanaf de Zwartemeerweg wandel je via het 900 meter lange betonpad in ongeveer 10 minuten naar de
Zwartemeerdijk. Al die tijd wordt het zicht op het Zwarte Meer door de 4 meter hoge dijk geblokkeerd, maar als je deze tenslotte hebt beklommen, dan openbaart de weidsheid van het meer en het kunstwerk zich ineens.
De tweede mogelijkheid om het kunstwerk te bezoeken is vanaf de Kadoelersluis. In een 15 minuten durende wandeling kondigt het kunstwerk zich al van verre aan en ontvouwt het zich heel geleidelijk.
De inspanning en tijdsduur van deze wandelingen, de afgelegen ligging van het kunstwerk en de beperkte openstelling van de pier dragen zonder meer bij aan de intensiteit van de beleving van PIER+HORIZON.

bron: www.pauldekort.nl

Praktische informatie

* Tussen 15 oktober en 1 maart is de pier gesloten.