Vereniging Natuurmonumenten Noordoostpolder

Gaat u mee op excursie, dan komt u op plekken waar u normaal gesproken niet zo snel komt. Onder andere excursies in het Waterloopbos, Voorsterbos en naar het vogeleiland. Denk ook eens aan een ontspannende gezinsexcursie.

De Noordoostpolder heeft een gevarieerde natuur. Waar begin 20e eeuw nog Zuiderzee was, vind je nu prachtige bossen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en het open water van de randmeren.

Bossen
De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt, terwijl het in 2006 aangeplante Wendelbos nog volop in ontwikkeling is. In het aangrenzende Waterloopbos liggen dertig bijzondere waterloopkundige proefmodellen verscholen. Hier is een informatie-centrum met een waterspeelplek voor kinderen.

Met wandelpaden en bruggetjes kun je lange tochten maken door deze drie bossen, samen zo'n 900 hectare natuur. Of kom kamperen midden in de natuur, op kampeerterrein De Stiente in het Voorsterbos. Ook het naastliggende Paddenstoelenparadijs en de Dennenzaadtuin zijn een bezoekje waard.

Graslanden
Tussen deze bossen liggen de natte graslanden van het Kraggenburgerveld en het Kadoelerveld. Naast grote grazers, de welbekende Schotse Hooglanders, vind je hier allerlei dieren als amfibieën, libellen en vlinders. En ook bijzondere planten zoals geelhartje, rietorchis en kale jonker voelen zich hier prima thuis.

Randmeren
Het Zwarte Meer en Kadoelermeer zijn ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Op de oeverlanden van het Zwarte Meer, de Grote Buitenlanden genaamd, groeit de zeldzame kievitsbloem. En in het meer ligt het Vogeleiland, een uniek vogelparadijs. Het eiland is alleen te bezoeken met onze excursies, maar er is ook een uitkijkpunt in de Zwarte Hoek.

Beleven
Kom dus wandelen, fietsen, varen, kamperen, vogels of paddenstoelen kijken, waterbouwkundige modellen bewonderen en nog veel meer beleven, in de afwisselende natuur van de Noordoostpolder!

In een notendop
Onze natuurgebieden en voorzieningen in de Noordoostpolder op een rijtje:

Dennenzaadtuin: historische tuin voor oogst dennezaden
Infocentrum Waterloopbos: voor informatie en waterspeelplezier
Kadoelerbos: op de vochtige bodem groeien ruim 1000 soorten paddenstoelen
Kadoelermeer: ondiep randmeer met twee begroeide eilanden
Kadoelerveld: grote grazers op bloemrijke natte graslanden
Kraggenburgerveld: bewonder de rietorchis en hoor de moerassprinkhaan
Natuurkampeerterrein De Stiente: kamperen midden in het Voorsterbos
Vogeleiland: onbewoond eiland waar vogels heer en meester zijn
Voorsterbos: één van de oudste bossen van Flevoland vol bijzondere soorten
Waterloopbos: dertig jaar waterbouwkundig historie verscholen tussen de bomen
Wendelbos: waterrijk bos dat volop in ontwikkeling is
Zwarte Hoek: weide- en watervogels bewonderen vanaf het uitkijkpunt
Zwarte Meer: moerasgebied met vele bijzondere vogelsoorten

Kraggenburgerweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
8317 RG, Kraggenburg