Onze natuur

Onze bossen hebben elk hun eigen charme. En ook al zijn ze nog jong, je kunt er heerlijk in verdwalen. Het Voorsterbos en het naastgelegen Waterloopbos zijn samen goed voor 1.000 hectare natuur om door te struinen. Tussen de dikke bomen in het Voorsterbos waan je je soms in een oeroud bos. Het Kuinderbos is het oudste en grootste bos van de Noordoostpolder. Hier stikt het van de plantensoorten, vlinders, roofvogels en paddenstoelen. Met een beetje geluk kom je zelfs de zeldzame boommarter tegen.

Het Voorsterbos

Paddenstoelenparadijs

Het Voorsterbos werd tussen 1944 en 1961 aangeplant, maar dat zou je niet zeggen als je er rondwandelt. De enorme bomen en de grote diversiteit aan planten en dieren die er leven, maken het bos ontzettend gevarieerd. Wist je bijvoorbeeld dat dit bos een echt paddenstoelenparadijs is? Van de 3500 soorten die Nederland rijk is, zijn er hier 800 te vinden. Dat komt mede door de kalk in de grond van de schelpen die nog in de voormalige zeebodem zitten.

Omdat er keileem uit de IJstijd in de bodem zit, plantten de bosbouwers allerlei soorten bomen aan. Ze wisten namelijk niet welke soorten het goed zouden doen op deze ondergrond die weinig water doorlaat. Het resultaat? Een heel divers bos dat nooit verveelt.

Meer over het Voorsterbos
Bosrijke achtergrond, twee mensen kijken naar de vele paddenstoelen die zich hebben genesteld op een omgevallen boom in het voorsterbos in de Noordoostpolder.

Het Waterloopbos

Rijksmonument

Onderdeel van het Voorsterbos is het Waterloopbos. Het Rijksmonument Waterloopbos is niet alleen een prachtig bos om in rond te struinen, het heeft ook een bijzondere geschiedenis. Het Waterloopkundig Laboratorium deed er namelijk jarenlang onderzoek naar de werking van water. In het bos vind je dan ook ruïnes van schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn er bijvoorbeeld ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Met water, dammen, stuwen en golfslagmachines kon de werkelijkheid worden nagebootst in het bos. De natuur heeft sinds het vertrek langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen. Daardoor is er een unieke wisselwerking ontstaan tussen techniek en groen.

Meer over het Waterloopbos
Een dichtbegroeid bos met verschillende bomen met groene bladeren die om een waterplas staan in Marknesse in de Noordoostpolder.

Het Kuinderbos

Oudste bos van Flevoland

In het Kuinderbos ten noordoosten van de Noordoostpolder wemelt het van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren als de boommarter. Rond de Kuinderplas zorgen Welshpony’s en IJslandse paarden dat de open plekken in het bos ook echt open blijven. Er zijn wandel-, natuur- en fietspaden, een natuur- en dagcamping, speelweiden, picknick- en kampvuurplaatsen en historische ruïnes. Voor een lekkere wandeling met de hond is er het Natte Neuzenpad waar je trouwe viervoeter los mag rondbanjeren.

Meer over het Kuinderbos

De Wellerwaard

Jong, jonger, jongst

De Wellerwaard is het jongste natuurgebied van de Noordoostpolder. Het is groot, ruim van opzet en een echte aanrader voor iedereen die wil genieten van natuur, zwemmen, strand of uitwaaien met de hond. Onderweg kom je robuuste picknicktafels tegen, duurzame bruggen en vlonders, leuke speeltoestellen voor de kinderen en vuurplaatsen voor een knusse barbecue. Even bijkomen van de wandel- of zwemtocht doe je natuurlijk in restaurant Bij Ons in de Wellerwaard met een lekker bakje koffie, heerlijke lunch of diner. 

Meer over de Wellerwaard

Het Schokkerbos

75 mossoorten

Het Schokkerbos is 85 hectare groot en groeit op een bodem van veen, keileem en klei. Het ligt langs de westzijde van Werelderfgoed Schokland. Het bos is ruim vijftig jaar oud en bestaat voornamelijk uit essen, eiken en naaldbomen. Keileem en veen zorgen voor een ongelijkmatige en trage groei van het bos. Voor varens, paddenstoelen en mossen biedt dit juist extra kansen: kenners vonden er naast 75 mossoorten ook nog eens meer dan 350 soorten paddenstoelen waarvan er circa dertig zeldzaam zijn. In het bos komen typische bosplanten voor, zoals de wilde kamperfoelie. Roofvogels zoals havik, buizerd, sperwer en ransuil wonen er graag, maar ook veel zangvogels en reeën. Voor de boommarter zijn vlakbij de Gesteentetuin speciale marterkasten opgehangen

Meer over het Schokkerbos
Een bosrijk bos met een tiental bomen waartussen je de ondergaande zon ziet doorkomen in het Schokkerbos in de Noordoostpolder.

Het Kadoelerbos

Spot jij een ijsvogel?

Dit bos is wat minder bekend dan de andere bossen in de Noordoostpolder, maar het is de moeite van een bezoek zeker waard! In dit bos, dat evenwijdig aan de oude kustlijn van het IJsselmeer ligt, kun je heel veel soorten paddenstoelen vinden, waaronder de gifige, maar prachtige knolamaniet. Maar ook de kleurrijke ijsvogel kun je hier spotten. Het door bomen omsloten en moerassige Kadoelerveld vormt een natuurlijke overgang van het Kadoelerbos naar het open polderlandschap. Via vlonders en bruggetjes kun je een prachtige wandeling maken door het Kadoelerbos. Maar je kunt het bos ook per fiets doorkruisen. Maar net wat jij wilt.

Meer over het Kadoelerbos

Het Wendelbos

Rustig wandelen

Het Waterloopbos is een zeer bekend en zeer druk bezocht bos. Hou je niet zo van drukte? Ga dan in het aangrenzende Wendelbos wandelen. Hier loop je tussen de pas sinds 2006 aangeplante elzen, populieren en wilgen door. Hou er wel rekening mee dat dit een nat loofbos is en je dus, zeker in de herfst en de winter, goede wandelschoenen of laarzen draagt. Dierenliefhebbers komen in dit bos prima aan hun trekken, want je vindt er veel zangvogels, vlinders en reeën.

Meer over het Wendelbos

De Casteleynsplas

Rondje om de plas

Geen bos, maar wel een mooi natuurgebied met een rietkraag en een bomenstrook rondom een voormalige zandwinput. De Casteleynsplas is een mooie plek voor een wandeling, met of zonder hond. Je kunt gedachteloos het wandelpad volgen, want je loopt een rondje om de plas heen en komt altijd weer terug waar je begonnen bent. Maar kijk vooral ook om je heen, want er broeden ijsvogels in de steile oever en in het heldere water zwemmen o.a. enorme meervallen.

Meer over de Casteleynsplas