Waterloopbos

Waterloopkundige modellen
In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn hier ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Ontdek dit bijzondere bos tijdens een mooie wandeling langs de modellen.

Overgroeide havens
De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.

Informatiecentrum
Het informatiecentrum is de ideale startplek voor een bezoek aan het Waterloopbos. U vindt hier informatie over de bijzondere natuur en cultuurhistorie van het bos. Naast het centrum is een waterspeelplek, waar kinderen lekker kunnen kliederen met water in de enorme zandbak met pomp. 

Natuurmonumenten Infocentrum Waterloopbos is in 2013 verbouwd en geheel vernieuwd. Je kunt er een kopje koffie drinken, je natuurkennis testen en oefenen in het beschermen van dijken tegen hoge golven. Ook kun je luisteren naar het bijzondere verhaal van de techniek uit het verleden en de prachtige natuur van nu. En voor vragen of informatie over bijvoorbeeld wandelroutes kun je terecht bij de baliemedewerker. Het ideale start- of eindpunt voor een mooie wandeling door het Voorsterbos.

Wandelroutes
Vanaf het infocentrum starten diverse routes. In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo'n dertig waterloopkundige proefmodellen, ook erg interessant voor kinderen! Of wandel vanaf het infocentrum de Haven- en Golvenroute. En voor minder validen is het gebied ook bereikbaar, er zijn twee invalidenroutes beschikbaar (1,8 en 2,5 km). 

Praktische informatie

Huisdieren
Huisdieren Huisdieren alleen aan de lijn
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Fietsverhuur
Oplaadpunt elek. fiets Ja