Zuiderzee-eilandenroute (42 km)

De geschiedenis van Urk is eeuwenoud, die van de Noordoostpolder bijna 75 jaar jong. Een perfecte mix voor een verrassende en aantrekkelijke fietstocht. De route leidt over twee voormalige eilanden in de Zuiderzee: Schokland en Urk. Verder gaat deze route door het architectendorp Nagele. Onderweg komt u langs een drietal musea. 

De bijzondere Zuiderzee-eilanden fietsroute leidt u langs de voormalige eilanden Schokland en Urk. Tevens fietst u door het architectendorp Nagele.

De geschiedenis van Urk is eeuwenoud, die van de Noordoostpolder bijna 75 jaar jong. Dit is een perfecte mix voor een verrassende en aantrekkelijke fietstocht.

Doordat het water eeuwenlang kwam en ging, waren de eilanden er dan weer wel en dan weer niet. Dankzij de inpoldering, zijn de eilanden nu veilig. Het water heeft echter wel zijn sporen achtergelaten en daardoor is er een schat aan historie ontstaan.

Schokland is UNESCO Werelderfgoed en biedt een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur, maar staat ook symbool voor het Nederlandse leven met het water.

Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Een pittoresk dorp waar nog steeds het eiland gevoel kan worden beleefd met een wandeling door het doolhof van steegjes in de oude dorpskern, waar ieder huisje anders is. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes.

Nagele is gebouwd door architectengroep de Acht, met architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. In Nagele zijn consequent rechte lijnen en vlakken toegepast; dat maakt Nagele uniek, met haar platte daken
 
Knooppunten:
75-47-85-39-68-02-36-25-86-77-16-01-11-56-94-26-10-52-98-37-21-87-37-75

Keuze uit startpunten:
1. Museum Schokland, Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland, knooppunt 75
2. Museum Nagele, Ring 23, 8308 AL Nagele, knooppunt 98
3. Haventerrein/centrum Urk, Burgemeester J. Schipperskade 2, 8321 EH Urk, vlakbij knooppunt 36

Bij de VVV informatie-punten is een gratis toeristische recreatiekaart te verkrijgen met daarop alle fietsknooppunten van Noordoostpolder en omstreken.

Praktische informatie

Tocht/Route
Afstand 42
Route kenmerken Fietsknooppuntenroute,Van A naar A
Regio
Flevoland Noordoostpolder,Urk