Houtoogst Kuinderbos

dinsdag 28 januari 2020

Afgelopen week werd een herstart gemaakt met de houtoogst in het Kuinderbos. In november werd al 1500 m3 hout geoogst. Nu wordt de resterende 1850 m3 geoogst.

Door de besmetting van de essen met essentaksterfte zal er dit oogstseizoen ca 3250 m3 hout geoogst worden en het overgrote deel betreft de essen met de zwaarste aantasting. Op veel plekken wordt dit gecombineerd met bosrandenbeheer wat goed is voor vlinders, libellen, vogels en kleine zoogdieren. Hier worden (in het kader van een provinciaal POP project) ruim 5000 struiken als liguster, kornoelje, gelderse roos, walnoten, rozen, lijsterbes en sleedoorn geplant. 

Uitvoering

Het zagen wordt machinaal uitgevoerd en neemt een aantal maanden in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen. De paden kunnen door de houtoogst tijdelijk minder goed begaanbaar zijn of stuk gereden worden. Het herstelwerk hiervoor wordt zo snel mogelijk uitgevoerd als het werk klaar is en de paden weer goed droog zijn.

Staatsbosbeheer beheert in Nederland 90.000 hectare bos met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. De Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en het FSC-Keurmerk staan garant voor duurzaam bosbeheer, met oog voor plant en dier, en met behoud van natuurlijke en landschappelijke waarden.